top of page

Første ladestasjon på plass i Grue


PÅ PLASS: Næringssjef Haakon Gjems (t.v.), daglig leder for NAF-gårdene/Gruetorget Søren Hetland og ordfører Rune Grenberg er strålende fornøyde med å gi et slikt tilbud til innbyggere, tilreisende og turister. Her er Grenberg behjelpelig med å plugge i ladekontakta for en gruesokning med kul elbil. Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen


Og du kan lade helt gratis til og med tirsdag.

Fire nye ladestasjoner står nå klare til bruk på parkeringsplassen ved Gruetorget. Dette er Grues første offentlige ladestasjon, og det gleder ordfører Rune Grenberg stort.

– Nesten en fjerdedel av den norske bilparken er elbil og hybrid, så dette betyr mye for Grue og for miljøet. Nå er ladetilbudet endelig kommet på plass, og det er «gærbra» for innbyggerne, tilreisende og for turister.

Dette har lenge vært etterspurt, forteller næringssjef Haakon Gjems.

– Vi har fått mange henvendelser, og nå har vi jobba aktivt for å få dette i havn. Jeg tror og håper ladestasjonene blir hyppig brukt.

Som et «velkomsttilbud» er det nå gratis lading til og med tirsdag 8. juni, forteller Gjems.


LANGT PÅ KORT TID

Antall elbiler øker i rekordfart. I 2020 var mer enn halvparten av førstegangsregistrerte, nye biler nemlig elbiler. Styresmaktene har dette som et viktig mål med tanke på at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler. Mens andelen i 2019 var på 42 prosent, bykset den opp til 54 prosent i 2020, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Anlegget utenfor Gruetorget koster 200.000 kroner, som delvis er dekket av Grue næringsfond og delvis av NAF-gårdene, som eier Gruetorget. Det har blant annet gått til innkjøp, men også å oppgradere Trafo-anlegget for å tåle belastningen.


Det er selskapet Charge Up som står bak, og ladestasjonene er for både elbil og hybrid. Alle er såkalte semi-hurtigladere med 22 kilowatt i timen, noe som betyr at du kan komme deg langt med litt lading.


Og mens du er på Gruetorget er mulighetene mange, mener senterleder Søren Hetland.

– Her er det helt naturlig med en ladestasjon. Foruten innbyggerne, så har mange hytte her og mange kjører forbi Kirkenær, så mens man lader kan man jo for eksempel handle litt og spise litt på kafeen. Det finnes jo ingen offentlige lademuligheter mellom Kongsvinger og Flisa, så dette er veldig bra!

ENKELT: Man skanner betalingsbrikka og plugger inn sin egen ladekontakt. Deretter kan du lage så lenge du måtte ønske. Det er totalt fire ladestasjoner på reserverte plasser foran Gruetorget. Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen

Gjems og Hetland utelukker ikke at det kan komme flere offentlige ladestasjoner i Grue i framtida.


– Det må vi se an litt. Enova, som eies av Klima- og miljødepartementet har jo sett på mulighetene for å bygge ut flere hurtigladestasjoner i hele landet, og der er Kirkenær ett av stedene som er aktuelle. Hvis de bestemmer seg, så kan det komme på sikt, sier Gjems.

– Ja, ser vi at dette slår an og at det blir flittig brukt, kan vi utvide med flere ladestasjoner etter hvert. Parkeringsplassen her er stor.

Og hvordan gjør man det? Det er så enkelt som å skanne betalingsbrikka di, plugge inn din egen ladekontakt og lade så lenge du måtte ønske.


ENKELT: Man skanner betalingsbrikka og plugger inn sin egen ladekontakt. Deretter kan du lage så lenge du måtte ønske. Det er totalt fire ladestasjoner på reserverte plasser foran Gruetorget. Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen


Artikkel fra ISolø

Comments


bottom of page