top of page

Informasjon om

- lading av elbil

Grunnleggende informasjon om lading.

Det grunnleggende om hjemmeladestasjon, hurtiglading, ulike ladekontakter og ladehastigheter.

Vi anbefaler på det sterkeste å få installert hjemmeladestasjon der du lader til daglig. I tillegg gir stadig flere hurtigladere et sikkerhetsnett for de som behøver raskt påfyll av strøm i løpet av dagen.

 

Dette trenger du:

 • Hjemmeladestasjon der du lader til daglig (ekstrautstyr).

 • Ladekabel med vanlig stikkontakt for lading på gammel type ladestasjoner og på besøk (standard).

 • Ladekabel med Type 2-kontakt for lading på nye ladestasjoner (standard eller ekstrautstyr).

 • Hurtigladestasjoner har multistandard ladekabler så du trenger ikke ta med egen.

 

Mesteparten av elbilens strømbehov fylles hjemme mens du sover. Da lader du med en hjemmeladestasjon. Batteripakken er fulladet når du kjører av gårde om morgenen. Normallading vil være tilstrekkelig for de aller fleste i hverdagen.

For deg med lang vei til jobben vil lademulighet på arbeidsplassen gi nødvendig påfyll av strøm. På en arbeidsdag får du fylt opp batteriet igjen på de fleste elbiler. Vi bygger ladestasjoner til større ladeanlegg med administrasjonsløsninger og finansiering.

Få tilbud

Ønsker du at vi skal kontakte deg? Fyll ut skjemaet under.

Takk! Vi har mottatt din melding. Vi kontakter deg så snart som mulig eller på tidspunktet du ønsket.

Hjemmeladestasjon

Hjemmeladestasjon med Type 2-uttak. For å slippe å ta ut ladekabel fra bilen og koble til og fra hver morgen kan du investere i en ladeuttak med uttak for den nye elbilkontakten (Type 2).

Slikt dedikert ladeutstyr koster rundt 7-25.000 kroner ferdig montert og kan bestilles hos oss. Ladeuttak gir også mulighet for raskere lading og er en mer robust og sikrere løsning enn vanlig stikkontakt. Dette er en god investering i egen bolig og høyner eiendomsverdien betydelig. 

Vanlig stikkontakt

Fortsatt er det mange som lader elbilen til daglig fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med som standard. Husk at hvis du bruker vanlig stikkontakt bør du ha en dedikert strømkurs og en krok ved siden av for å henge opp ladekabelen. Sjekk stikkontakten jevnlig for skader og misfarging fra varmgang. For nyinstallasjon av stikkontakt for lading av elbil er det krav om maks 10A sikring. Dette anser vi som nødlading og ikke anbefalt som fast lading hjemme.

Elbilkontakten (Type 2)

Elbilkontakten (Type 2) skal erstatte bruk av vanlig stikkontakt for lading av elbil. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til maks 2,5 kW (10A), kan man med den nye elbilkontakten lade opptil 43 kW. Forutsetningen er at ladeuttaket leverer så mye strøm og at elbilen støtter raskere lading med den nye elbilkontakten.

Ladekabel med denne kontakten begynner nå å bli levert som standard på mange nye elbiler. Oslo kommune installerer ladestolper med kun den nye elbilkontakten. På vår webshop kan du kjøpe ny ladekabel.

Lading i borettslag og på jobb

Bor du i borettslag eller sameie kan du normalt ikke sette opp ladestasjon i fellesgarasjen på egen hånd. Elbilforeningen samarbeider med OBOS og Oslo kommune om en veileder for boligselskap som vil etablere ladestasjon for beboere med elbil. De har også laget en veileder for å få flere arbeidsgivere og bedrifter til å tilby lading for sine ansatte og kunder med elbil. De som tilbyr parkeringsplasser for vanlige biler bør også tilby ladeplass for elbil.

Offentlige ladestasjoner

De fleste kommuner i Norge og mange bedrifter har installert offentlige ladestasjoner for sine innbyggere og kunder. På ladestasjoner.no kan du finne et kart med over 8.000 av disse ladepunktene, som stort sett er gratis og utstyrt med en vanlig stikkontakt. Tilgang til disse får du med standard ladenøkkel som alle medlemmer i Elbilforeningen får gratis. For nyere type ladestasjoner med den nye elbilkontakten (Type 2) kan du ofte bruke Elbilforeningens ladebrikke. Husk å ikke okkupere ladeplassene om du ikke har behov for lading.

Hurtiglading

Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. Her kan du fylle batteriet på en typisk elbil i løpet av en halvtime, lengre når det er kaldt. I dag finnes det over 1.000 hurtigladestasjoner i Norge. På Elbilforeningens ladekart kan du finne eksisterende ladestasjoner med hurtigladere i nærheten. For å planlegge reiser kan du laste ned vår mobilapp for medlemmer. For tilgang og betaling kan du bruke Elbilforeningens ladebrikke.

Vi anbefaler nye elbilister å teste en hurtiglader eller to en dag de har god tid og ikke er helt tomme for strøm. Da vet du hvordan det fungerer og slipper å få eventuelle overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Dette koster hurtiglading.

Hurtigladekontakter

CHAdeMO (DC)​

 • Nissan LEAF

 • Kia Soul

 • Mitsubishi i-MiEV

 • Peugeot iOn

 • Nissan e-NV200

 • Peugeot Partner

 • Citroën C-ZERO

 • Tesla Model S (med adapter)

Combo / CCS (DC)

 • VW e-Golf

 • VW e-up!

 • BMW i3

 • Hyundai IONIQ

 • Opel Ampera-e

 • Tesla Model X (etter 2019)

 • Tesla Model S (etter 2019)

 • Tesla Model Y

 • Tesla Model 3

Type 2 (AC)

 • Tesla Model S (opptil 22 kW

Alle elbiler kan lade med egen Type 2 ladekabel. Varierende ladefart avhengig av ombordlader i elbilen.

Få tilbud

Ønsker du at vi skal kontakte deg? Fyll ut skjemaet under.

Takk! Vi har mottatt din melding. Vi kontakter deg så snart som mulig eller på tidspunktet du ønsket.

Ønsker du tilbud/mer informasjon

Lurer du på om våre løsninger kan dekke ditt behov og hva det koster?

Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg når det passer deg. Vi setter opp et uforpliktende tilbud etter dine ønsker og behov.

Skalerbar ladeløsning
bottom of page